A daily dose of pictures

2016-11-27 / 19:54:00
If it doesn't challenge you, it won't change you.
Snapshots från de senaste veckorna. De senaste veckorna har jag haft fullt upp med skolarbete och när jag inte har haft det så har jag spenderat tiden med min pojkvän. Förra lördagen var vi till exempel på pjäsen Pleppo 2 -Vi mårar åpå, på Wasa teater! Och den var riktigt bra!
Bilderna här ovan är bland annat från i onsdags när jag, William och Sofia var till Vasa på Knowhow mässan i Botniahallen, yoga challenge på gymnastiken, glöggmys med Jenna, Jacke och William, massa matbilder från olika tillfällen, Nikitas hemmafest och bilder från årets första snö. 
Men nu ska jag hoppa i duschen och sedan kanske smätta på någon film på Netflix. Som alla andra söndagar. Kram på er!

TANKAR KRING GYMNASIEVALET

2016-11-21 / 22:20:00
Ända sedan lågstadiet har jag alltid sagt att efter grundskolan ska jag gå tre år i gymnasiet, ta studenten och sedan studera vidare till något högutbildat och högavlönat yrke, men det ska ändå vara något jag brinner för. Mitt mål har alltid varit att bli något högt, med högt menar jag något i stil med advokat eller läkare, förstår ni? Och med mina betyg så skulle det inte vara så svårt heller, eftersom jag har så gott som över 9,5 i medeltal. Det har så gott som varit planen, och det är det fortfarande!
 
Efter studiebesöken till YA och Optima kände jag mig ändå så osäker, totalt lost! Inte för att jag ångrat mig angående gymnasiet utan för att jag insåg att inom några få månader skall ansökningarna lämnas in. YA och Optima har aldrig lockat mig, det finns dels ingen yrkeslinje som lockar mig på någondera av skolorna men det är också det att jag alltid har varit så inställd på att det är gymnasiet jag skall gå på. 
 
Då är det bara det att jag inte vet vilket gymnasium jag vill gå på. Jag har funderat på Övis gymnasium i Vasa, för jag skulle bland annat vilja träffa nya människor, se nya miljöer, prova på något nytt och komma bort från Vörå ett tag. Men nackdelen med det är alla dessa timmar jag kommer att måsta spendera på bussen, varje dag, och det är ju inte precis gratis att åka buss heller!
Vörå samgymnasium, det gymnasiet som ligger i min egna hemkommun alltså allra närmast, är ju förstås också ett alternativ. Men just nu känns det som om jag är den ända av alla mina vänner som kommer lämna kvar här i Vörå och fortsätta i samma gamla spår. Och Vörås gymnasium överlag lockar mig inte alls just nu, utan känns mer som ett tvångsalternativ. Men vem vet, kanske jag ändrar mig?
 
Min pojkvän bland annat är en av dem som kommer ta sitt pick och pack, och flytta till YAs internat, vilket betyder att han i princip flyttar till Vasa, åtminstone på vardagarna. Och det känns jävligt jobbigt att tänka på just nu! Såklart vill jag ju inte att det skall påverka valet över vilket gymnasium jag väljer men det är ändå en jävligt deprimerande tanke, att från att ha sett honom i samma skola varje dag endast se honom på helgerna. Och då skulle jag ju vara närmare om jag gick på Övis gymnasium, men mina dagar skulle ju styras av busstidtabellerna, och skolschemat också för den delen, så det skulle bli som plus minus noll!   
Pinterest
Och sen är det också det att gymnasiet har alltid varit och är fortfarande ett alternativ för mig, för att jag inte har en blekaste aning om vad jag vill börja jobba med i framtiden. Ibland eller jaa..ofta, undrar jag faktiskt varför livet är så orättvist, att vissa ända sedan barnsben har på klart vad de vill bli medan andra funderar hela livet. 
 
Förhoppningsvis kommer det väl klarna för mig också en vacker dag, och om jag har riktigt tur löser det sig med tiden! Men just nu känns allt bara som en enda stor röra, jag vet liksom inte i vilken ända jag skall börja i och vad jag skall tänka och fokusera på. Det känns som om betänketiden börjar var slut och jag vid det här laget borde ha allt på klart. 
 
Jag vet inte riktigt vad jag ville komma fram till med det här långa inlägget utan tanken var väl mest att jag skulle få skriva av mig och fundera högt. Och jag vet inte heller om ni förstod allt, men är inte så säker på att jag gör det själv heller, haha. Nå, om jag blev klokare av detta återstår att se! Men nu hörni, ska jag börja gå och lägga mig så jag orkar upp i morgon, puss och godnatt på er! 

ÅRETS FÖRSTA SNÖ

2016-11-20 / 16:20:00
Det har snöat och regnat om vartannat hela den här veckan.
Bilderna här ovan är från förra helgen när snön hade lagt sig över hela landskap. I dagens läge har den redan smälta bort men det var fint så länge det varade.
Jag är en sommarmänniska, men jag föredrar ändå snö i november-februari än bar mark. Hatar när det är grått, mörkt och färglöst där ute, för då blir mitt humör det samma! 
Mimmie och Max, våra kattor upplevde snön för första gången också, och de skuttade gladeligen runt i den, utan några konstigheter. De följde nyfiket efter mig över hela gården när jag var ut med kameran. Så söta!

SISTA PRAOVECKAN

2016-11-20 / 14:50:57
Den här veckan som har varit, vecka 46, har vi nior haft PRAO. Jag praoade på Blomstertjänst här i Vörå och det har varit en riktigt rolig och lärorik vecka.
Vi har bland annat plockat fram julsaker, inrett och organiserat om i hyllorna, gjort om i skyltfönstren och jag fick till och med göra egna julplanteringar. Jag gjorde fyra stycken julplanteringar och av dem fick jag välja en och ta hem den, de tre andra prissatte vi och ställde ut i affären. Sedan som tack fick jag också välja ett valfritt Yankee Candle. Det luktar så gott! 
Nu har jag inga fler praoveckor, utan detta var sista. Så vid det här laget borde jag väl egentligen veta vad jag vill efter nian men det är fortfarande oklart. Tyvärr!

ATT VÅGA VISA SIG UTAN SMINK

2016-11-18 / 16:19:00
 
  
  
 
 
  
FOTO: JENNY GRANFORS (JAG) / MODELL: WILMA SAARI
 
För några veckor sedan intervjuade jag och en kompis, Wilma Saari. Intervjun handlar om att våga visa sig utan smink och den kommer förhoppningsvis att publiceras i Kommunbladet.
Under tiden kan ni ju kolla in Wilmas instagraminlägg där hon skrev om just det ämnet, och även publicerade en osminkad bild på sig själv.
 
Intervjun är ett projekt vi gjorde på tillvals media i skolan, uppgiften var att man skulle skriva en intervju om ett frivilligt ämne och sedan fota några tillhörande bilder. Bilderna i detta inlägg är just de bilder jag fotade till intervjun.
Bakgrunden är lite som den är men man tager vad man haver när det är i skolan och det inte riktigt finns så många alternativ, annars är jag rätt nöjd över bilderna. 
 
UPDATE: För er som inte har möjlighet att läsa Kommunbladet, så publicerar jag artikel här också! Varsågoda, läs och ta in vad som skrivs. 
 
 
ATT VÅGA VISA SIG UTAN SMINK.
 
Wilma Saari från Oravais, 15 år, publicerade en bild på sig själv utan smink på sociala mediet Instagram den 3 oktober 2016, där hon uppmanade alla att våga visa sig utan smink. Inlägget spred sig snabbt och hon fick även många positiva svar tillbaka. Texten hittas på Wilmas instagramkonto, wilmaasaa.
 
Om du öppnar en modetidning eller scrollar genom en tonårings instagramflöde märker du snabbt att fokusen ligger till största delen på utseendet. Sminket är massivt och helt perfekt. Majoriteten av alla tjejerna på bilderna har lösögonfransar, perfekta kindben, så naturligt snygga ögonbryn som möjligt och glittrande ögon. Till sist har du blivit så van vid att se detta att du börjar tro på att alla ska se ut så, berättar Wilma.  
 
Wilma Saari är en av många som känner sig väldigt obekväm och till och med ful osminkad. Under den tiden när det var som värst sov hon med smink på sig, för att sedan morgonen därpå bara sminka på ett nytt lager. Hon säger att det kändes som ett måste att bära smink för att våga visa sig på offentliga platser, för annars passar man inte in. Idag har hon börjat acceptera sig själv utan smink, men det finns ännu dagar då hon verkligen inte trivs osminkad.
 
-Jag har alltid använt mycket smink ända sedan början och då är det otroligt svårt att gå över till att inte använda smink alls. I hela åttan bar jag smink precis varje dag och en dag i nian när jag kom till skolan osminkad, för första gången, tittade alla på mig och de reagerade väldigt tydligt på att jag inte hade sminkat mig den dagen. De sa inget fult, men reaktionerna påminde mig om att jag var osminkad vilket fick mig att känna mig ännu obekvämare.
 
Att våga visa sig utan smink sitter mycket i självförtroendet och en person med dåligt självförtroende får så mycket större press angående att vara osminkad än en person med bra självförtroende. Wilma berättar att hon har själv väldigt dåligt självförtroende, får ångest väldigt lätt och mår annars dåligt och det påverkar henne väldigt mycket i just det här ämnet. Anledningen till att Wilma valde att publicera inlägget är att hon vill inspirera andra till att våga visa sig utan smink och så att de inte ska behöva må lika dåligt över det som hon gjorde. Efter att Wilma hade publicerat inlägget, tog många andra också upp ämnet och publicerade en likadan bild på sig själva. Vilket Wilma tycker är väldigt bra, och hon hoppas att ännu fler ska våga ta steget och visa sig utan smink. Wilma säger också att om man tar med sig kompisarna i det här också så är man ju inte ensam och då kan man stärka och stötta varandra. Hon tycker även att tidningar och sociala medier kunde dra ner på alla artiklar om hur du borde se ut och istället ersätta dem med artiklar som säger att man ska kunna känna sig bekväm utan smink. 
 
Om du vill men inte vågar visa dig utan smink tipsar Wilma att du ska för det första försöka att inte bry dig i vad andra säger eller tycker.
 
-Du ska titta på dig själv i spegeln och säga att du är fin som du är och att det här är vad som gör mig till mig, smink är bara något jag lägger på men det är så här jag faktiskt ser ut, säger Wilma.
 
Och sedan påminner Wilma om att ingen är ensam om det här utan det finns så många fler som tycker precis samma som du själv, så det finns inget att vara rädd för.
 
Smink behöver ju dock inte bara vara negativt utan det finns ju positiva saker med det också.
 
-Jag tycker till exempel att det är väldigt roligt att sminka sig, det är roligt för en själv om man har lyckats med en bra sminkning och då känner man sig stolt och fin, berättar Wilma. Det negativa är ju då att smink kan användas för att känna sig bekväm med sig själv, vilket är absolut fel. Och desto mer man använder smink desto osäkrare blir man på sig själv.
 
Wilma ser positivt på framtiden och hoppas att det är färre människor som mår dåligt över det här och att trenden då är att vara osminkad, istället för den trend vi har just nu när man ska ha så mycket smink som möjligt, till exempel att ha de perfekta ögonbrynen är en stor trend just nu. Och det är ju inget fel med att få sova lite längre på morgnarna häller, istället för att stiga upp tidigt för att sminka sig.

ÖNSKELISTA 2016

2016-11-17 / 22:26:00
-LÄNKARNA HITTAR DU HÄR NEDAN.-
OBJEKTIV, ett 50 mm. Högst upp på önskelistan! Känner att det börjar bli dags att uppdatera kamerautrustningen efter tre år med samma gamla objektiv. Äger endast ett standardobjektiv och jag har märkt att autofukosen har börjat ge upp och skärpan har försämrats något så otroligt, så ett nytt objektivt skulle verkligen vara till användning!
TAVLOR, en 30x40 och två 21x30
HIGHLIGHTER, The Manizer Sisters. Ögongodis! iiih!!
CONTOUR KIT, från Anastasia Beverly Hills. Ännu mer ögongodis!!
LOCKTÅNG, välbehövligt! Min nuvarande börjar bli sisådär hundra år och fungerar ibland. Om man har tur!
KAMERAVÄSKA, också väldigt välbehövlig! Den jag har nu håller på att falla sönder totalt!
THERESE LINDGRENS BOK, "Ibland mår jag inte så bra."
❄..och pengar såklart!
 

RSS 2.0