DAY 2 IN BERLIN - SACHSENHAUSEN

2019-04-24 / 22:32:00
På tisdagsmorgonen gick vi förväntansfullt ner till hotellfrukostbuffén. Men vi kom ganska snabbt fram till att det inte var frågan om den lyxigaste hotellfrukosten vi upplevt, men helt duglig ändå och vi blev ju mätta. Det jag saknade mest på frukostbordet var nog äggröran och bacon, annars klarade jag mig rätt bra på det som serverades där. 
 
Efter frukosten rullade bussen i väg mot koncentrationslägret Sachsenhausen, där vi hade bokat in en guidad runtur på området. Sachsenhausen är beläget cirka trettio kilometer utanför Berlin och förutom själva lägret består det även av ett flertal tillhörande museum. 
 
När vi till en början hade promenerat en bra bit möttes vi av den kända skylten "Arbeit mach Frei" och förstod då att vi var framme vid ingångsporten till själva koncentrationslägret. Jag tror att jag talar för alla när jag säger att vi hade väldigt höga förväntningar på vad vi skulle kunna tänkas få se innanför denna port. 
 
Det första vi möttes av var en vidsträckt vy över hela området, dels för att ett flertal baracker inte längre stod kvar men också för att hela lägret är format som en triangel och det är meningen att man skall kunna se ut över hela området från porten. Monumentet med de röda trianglarna som ni ser på bilderna är det sovjetiska befrielsemonumentet. Sachsenhausen har legat under både nazityskt och sovjetiskt styre. 
 
Dessa två bilderna som ni ser här ovan visar hur barackerna kunde se ut invändigt. Vi hade endast möjligheten att gå in i en utav barackerna, och som jag nämnde tidigare så står inte de flesta barackern kvar längre. Den vi fick möjligheten att gå in i hade dessutom brunnit, så de hade försökt restaurera så mycket som möjligt. 
Guiden berättade också att inte nog med att barackerna var överfulla så var fångarna även tvungna att dela en sängvåning på fyra personer.
 
Så här kunde en typisk klädseln som fångarna tilldelades se ut, med en varierande färg på triangeln beroende på vilken identitet eller politisk ställning personen hade. 
 
Här ser ni kammaren som alla döda kroppar förvarades i, samt en liten del av gaskamrarna och kremeringsugnarna. Bredvid allt detta finns en tillägnad plats för alla blomkransar som än i dag lämnas till minne av alla offer. 
 
Efter Sachsenhausenbesöket hade vi lite fritid, som vi valde att spenderade på bland annat köpcentret Alexa. Vi kollade in lite affärer, fikade på Starbucks och satt ute och njöt av solen en bra stund, innan det var dags att börja möta upp hela gruppen igen för nästa aktivitet. 
 
Nästa punkt på schemat var nämligen museét Alltag in DDR, vi skulle alltså, som namnet lyder, få ta del av vardagen i den då tyska demokratiska republiken, Östtyskland. Museét var uppbyggt lite som IKEA, med små rum som visualiserade de saker som guiden berättade om, bland annat en typisk affärer, kiosk och en invånares lägenhet på den tiden. 
 
Den gemensamma middagen avnjöts denna kväll i Kurfürstendamm, på Hard Rock Café. Ett återkommande tema som ni antagligen kommer att lägga märke under denna resa är..en hamburgare om dagen är bra för magen. Så ni kan ju gissa vad jag åt även denna kväll..?
 
Kram!



Mumsigt med hotellfrukost :) Kul att kolla i lite affärer :)



vilken läcker hotellfrukost!!!!


Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback