DAY 3 IN BERLIN - RIKSDAGEN & STASIFÄNGELSET

2019-04-30 / 13:37:00
Vi börjar vara på näst sista dagen i Berlin nu, så nu kör vi onsdagens bravader!
 
Onsdagsförmiddagen var reserverad för ett besök i, inget mindre än, riksdagshuset. När vi anlände gick vi genom säkerhetskontrollen och blev sedan tilldelade varsin öronsnäcka, med en färdigt inspelad guidetur.
När vi traskade upp i riksdagskupolen kände "guiden i örat" av var vi befann oss och berättade historien bakom de föremål och byggnader vi såg när vi tittade ut genom glasväggarna. Guiden tog också upp huvudstadens händelserika historia. 
 
Efter riksdagsbesöket stod det fritid på vårat schema. Jenna, Waldemar, Tilda, Hilma och jag bestämde oss för att först ta en ännu närmare titt på Brandenburger Tor, som ligger endast 900 meter från riksdagshuset. Där passade vi på att fotografera ytterligare några typiska turistbilder, som de rutinerade turister vi är, haha.
 
Promenaden fortsatte sedan vidare till chokladaffären Schokowelt, där de säljer Ritter-sportchokladplattor i mängd och massor. På övervåningen finns det även ett tillhörande café, men vi var inte så sötsugna så vi hoppade det och köpte i stället med oss ett par chokladplattor hem. 
 
Av en ren slump när vi började titta på kartan var vi befann oss, såg vi att Checkpoint Charlie inte låg så långt borta, så vi bestämde oss för att passa på och bocka av den sevärdheten i samma väva som vi började söka oss närmare Alexandersplatz. Det blev även en matpaus på McDonald's, som ni ser i bakgrunden, haha. 
 
Kvällsaktiviteten var en guidad rundtur i Stasifängelset Hohenschönhausen. Fängelset användes under DDR-tiden som centralhäkte och förhörscentral för Östberlins säkerhetstjänst Stasi. I dag är det en minnesplats för de politiska offren under DDR-tiden och ett museum där det dagligen anordnas guidade rundvandringar. Vår rundvandring började utomhus där guiden kort berättade om fängelset, sedan fortsatte vi allra längst ner i fängelsehålan, där de första cellerna hade byggts. 
 
När den nya delen av fängelset byggdes förflyttades fångarna från en mörk, trång och steril fängelsehåla till en cell med fönster och betydligt mera inredning och utrymme. Förhållande var dock fortfarande lika usliga, ingen ögonkontakt eller kontakt överlag mellan fångarna, de fick klädsel som en del var för stor eller för liten och till och med lamp- och toalettspolningsknappen satt på utsidan av cellen, enbart för att vakterna skulle kunna jävlas med fångarna. 
 
Kvällen avslutades med en sista gemensam middag på restaurangen Alex i Sony Center. Pommes frites och schnitzel till huvudrätt och Spagetti-Eis (glass som skall föreställa spagetti) till efterrätt, mättande men såå gott! 
 
Kram!


Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback