OSLO - VIGELANDSANLEGGET, OPERAHUSET & AKER BRYGGE

2019-06-28 / 12:27:00
Lördagen i Oslo startade vi på bästa sätt, nämligen med frukost på Espresso House, som låg precis utanför hotellet vi bodde på. 
 
Efter frukosten tog vi spårvagnen mot en av Oslos mest kända sevärdhet, Vigelandsparken. Vigelandsparken, eller Vigelandsanlegget som det heter på norska, är namnet på alla Gustav Vigelands skulpturer.
 
Parken är fylld med mer än 200 skulpturer och den är uppdelad i fem huvudsakliga delar: huvudingången, bron, fontänen, monoliten och livshjulet. På bilderna här ovan ser ni bland annat två av dessa delar, bron och fontänen.
Skulpturen av den lilla argsinta pojken, eller Sinnataggen som han också kallas, är den mest kända skulpturen av dem alla.
 
Monoliten, den populäraste av de fem huvudsakliga delarna. Den är 17 meter hög och visar 121 människor, med ytterligare 36 människor utplacerade på och runtom själva plattformen som monoliten står på. 
 
Efter promenaden i Vigelandsparken blev det en shoppingrunda på stan. Den här dagen råkade dock vara en marknadsdag så det var fullsmockat med folk längs med de populäraste shoppinggatorna. Vilket drog ner på shoppingsuget en hel del.
 
Så nästa sevärdhet fick bli Operahuset. Och en stekhet dag som denna var det verkligen bländande att vistas på operahustaket. Operahuset är nämligen byggt på väldigt ljusa stenplattor, som blir ännu ljusare när solen lyser på dem.
 
Men utsikten från taket var verkligen vacker och skulle vi ha haft flera dagar på oss i Oslo, skulle jag definitivt spenderat denna dagen solandes på något liknande ställe som det här. 
 
Slottet och slottsparken, som vi passerade flera gånger om dagen när vi kom och gick från hotellet. Såväl människor som fåglar stortrivdes här.  
 
På kvällen promenerade vi ner mot Aker Brygge, där vi slog oss ner på hamburgarrestaurangen Burger Joint. Vi skulle egentligen ha velat sitta ute och äta på den egentliga bryggan, men väntetid låg 45 minuter till de flesta av restaurangerna. Så ett tips, vill man äta där, bör man vara väldigt tidigt ute! 
 
Efter maten promenerade vi vidare till Akerhus fästning, som låg på andra sidan hamnen från Aker brygge. Solen hade dock hunnit gå i moln när kvällen började närma sig, så det blev ingen solnedgång tyvärr. Men utsikten var vacker ändå! 
 
När folkmassorna hade minskat en aning tog vi tillfället i akt att på hemvägen promenera ner för Karl Johans gate, som leder raka vägen till slottet och slottsparken, och därefter raka vägen till hotellet. 
 
Fortsättning följer i ett senare inlägg.
 
Kram!


Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback